2024-04-27 17:54:34
zaterdag 27 april 2024

Nu en de toekomst van faunavriendelijk weilanden maaien

Hoe zorg je er als boer, loonwerker of vogelwachter voor dat je het maaibeheer afstemt op de aanwezige fauna in het veld? Meerdere partijen deelden afgelopen vrijdag daarover hun kennis. Daarnaast werd gedemonstreerd welke apparatuur en nieuwste technieken gebruikt kunnen worden om de dieren, die in de weilanden leven, te beschermen. Plaats van handeling was de melkveehouderij van Luuk en Ruurdje Westert in de Afkepolder bij Oppenhuizen.

Brûsplak(inspiratie)bijeenkomst
De bijeenkomst in en buiten de stal trok rond de veertig belangstellenden en bestond naast een theoretisch deel ook uit een demonstratie waarin de Sensosafe van fabrikant Pöttinger werd gedemonstreerd en de nieuwste AI-drone.

Meerdere partijen deelden hun (praktijk)kennis, waaronder BoerenNatuur Fryslân, Grutsk op ús Greidefûgels, de boer, de loonwerker, de lokale vogelwacht en de bedrijven, fabrikanten achter de te demonstreren machines. Daarnaast was namens provincie Fryslân gedeputeerde Matthijs de Vries aanwezig.

Maaien is weersafhankelijk
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk hoe de verschillende partijen te werk gaan en waar men, ieder vanuit de eigen invalshoek tegenaan loopt, bij het beschermen van de fauna. Er is niemand die graag dieren doodt, maar de drukte, het geld (time = money) dwingt loonwerkers en boeren er toe om snel en efficiënt te werken. Immers het maaien is weersafhankelijk en zodra het kan, gaat iedereen tegelijk het land in met de blik op het veld en op buienradar. Als men langzamer moet werken, dan gaan de kosten omhoog. Wie gaat dat betalen of zorgt voor een tegemoetkoming in de kosten? Daar schuurt de economie met de ecologie.

Boeren en loonwerkers kunnen zelf al veel doen om de dieren zoveel mogelijk te beschermen. Bijvoorbeeld door overdag te maaien en de maaisnelheid aan te passen tot maximaal 10 km per uur. Door van binnen naar buiten te maaien, voorkom je dat dieren opgesloten raken. Verder is het advies om de buitenste randen (1m langs de sloot) te laten staan tijdens de eerste maaisnede (in de bermrand zitten ontzettend veel dieren, daar kunnen ze dan schuilen).

Communicatie en techniek
De techniek is al ver gevorderd en wordt steeds belangrijker. De machines en apparatuur die gedemonstreerd werden op de boerderij van de familie Westert dragen zeker bij om het aantal maaislachtoffers drastisch te verlagen, maar dat is vrijwel onmogelijk zonder goede communicatie en samenwerking tussen boeren, loonwerkers en nazorgers. Communicatie in samenhang met de nieuwste techniek, dát moet uiteindelijk zorgen voor goede resultaten. Daar waren de partijen het wel over eens, maar aan die techniek hangt ook weer een prijskaartje.

Predatoren
Daarnaast blijft het punt van de predatoren staan. Er is nog altijd veel overlast van steenmarters, vossen, huiskatten, enzovoort. Uit camerabeelden blijkt dat zij 's nachts veel nesten leegroven. Dit blijft frustrerend voor de mensen die er alles aan doen om de fauna te beschermen en groot te laten worden. Al hun werk leidt zo niet tot het uiteindelijke doel en dat is de kuikens vliegvlug te laten worden.

Hulpmiddelen
Er zijn hulpmiddelen beschikbaar om de boer en loonwerker te helpen bij het detecteren van de fauna, denk aan de wildredder, drones, Sensosafe en meer. De vogelwacht van Oppenhuizen en Uitwellingerga ziet het inzetten van een drone overigens wel zitten om in de toekomst de nesten van de weidevogels op te sporen. Momenteel telt de vereniging 10 nazorgers, maar vanuit de jeugd is er vrijwel geen aanwas en daarmee staat het weidevogelbeheer onder druk. Met behulp van nieuwe technieken, zoals het inzetten van een drone, worden jongeren misschien wel enthousiast, hopen ze  bij onze plaatselijke vogelwacht.

 


advertentie