2024-04-29 20:36:25
dinsdag 30 april 2024

Smeedijzeren 'Volie' laat de herinnering aan mevrouw Schermer-de Jong voortleven

Hans Buurman en Ina Peters wonen sinds oktober vorig jaar aan de P. Walmastrjitte in Oppenhuizen. Via de buurvrouw kwamen ze erachter dat in hetzelfde huis de verzetstrijdster Volie de Jong-Schermer heeft gewoond. Toen ze de verhalen over mevrouw Schermer hoorden wat zij in de Tweede Wereldoorlog als jonge koerierster voor het Friese verzet heeft betekend, vonden ze dat ze daar iets mee moesten doen.

Volie de Jong-Schermer (1923) groeide op in Sneek en voor het verzet was ze in de oorlog actief voor de Knokploeg Sneek. Onlangs in februari overleed ze op 100-jarige leeftijd. Met haar gezin woonde mevrouw Schermer bijna 45 jaar in Oppenhuizen, waarvan 42 jaar in de P. Walmastrjitte. 

'Oranje Boven'
In Top en Twel kenden we haar vooral als een sterke, maar bescheiden vrouw, niet op de voorgrond, maar wel tot op hoge leeftijd actief, getuige haar tuin die er altijd uitzag als door een ringetje te halen. Over de oorlog werd amper gesproken, zoals bij velen uit die tijd, maar rond 4 en 5 mei hoorde de buurvrouw haar vaak het 'Oranje Boven' zingen.

"Wij waren onder de indruk van haar verhaal en zijn dan ook vereerd dat we in haar huis mogen wonen", vertellen Hans en Ina. "Om haar voor altijd verbonden te laten zijn in Oppenhuizen hebben wij besloten om haar naam in metalen zwarte letters op de gevel van onze woning te laten zetten; 'Volie' met een vogeltje'." Haar geboortenaam is namelijk Vogeltje, maar dat vond ze zelf geen mooie naam en daarom veranderde ze deze in Volie.

Een mooi eerbetoon 
Sinds gisteren heeft de vroegere woning van mevrouw Schermer haar naam gekregen. De letters zijn gemaakt door siersmederij Schellevis uit Exmorra en gepoedercoat in Bolsward. Het smeedwerk is chemisch verankerd aan de voorgevel, waardoor het altijd verbonden zal blijven aan de woning. Een mooi eerbetoon en herinnering aan een bijzondere inwoonster van onze dorpen, ook al kreeg dat pas jaren later de aandacht en de erkenning die het verdiende.

Officiële onthulling
"Uiteraard hebben we dit alles wel in overleg gedaan met de familie en zij gingen meteen akkoord", aldus Hans en Ina. Op 14 mei vindt er zelfs een officiële onthulling plaats waar familieleden van mevrouw Schermer bij zullen zijn. Volgens Hans en Ina vindt de familie dit dan ook een mooi moment om het daarmee af te sluiten. Maar de herinnering aan het bijzondere verhaal van hun moeder blijft in ieder geval voortleven.


 


advertentie