2024-09-10 18:51:37
dinsdag 10 september 2024

Op 'e fyts troch Twellingea!

"Ferhip! Wat komme hjir in soad fytsers del", moeten de inwoners van Uitwellingerga deze zomer weleens gedacht hebben. Dat klopt ook. Sinds een maand of twee heeft Recreatieschap Marrekrite, beheerder van het fietsknooppuntennetwerk, de route aangepast 

Voorheen werden de fietsers die door Oppenhuizen kwamen via de Forbiningswei het dorp alweer uitgeleid om de route over het fietspad richting Joure te vervolgen. Dat de historische dorpskom van Uitwellingerga werd overgeslagen vonden velen best jammer en ook niet erg logisch om zo'n mooi stukje fietsroute links te laten liggen.

Dat vonden ze bij Marrekrite ook. "Misschien dat de route iets hobbeliger is over de klinkers van de Buorren, maar dit is veel meer de moeite waard dan het kale stuk over het fietspad. Bovendien veiliger ook, want de zeker niet ongevaarlijke oversteek over de Nije Dyk wordt nu vermeden", aldus Saskia Stavast van Marrekrite.

Marrekrite laat verder weten dat ze naast Uitwellingerga meerdere fiets- en wandelknooppunten rond Sneek hebben aangepast of uitgebreid, onder andere bij Folsgare, Scharnegoutum, Tirns en Reahûs. De Westpolder bij Oppenhuizen is ook toegevoegd aan het wandelknooppuntennetwerk.

Open Monumentendag
Een tip hebben wij al voor aanstaande zaterdag, namelijk Open Monumentendag. Dan zijn de kerken in Top en Twel deze zomer voor het laatst op zaterdagmiddag geopend. Pak de fiets en kom nog even kijken, vooral in de Hermes-tsjerke van Uitwellingerga! Fietsknooppunt 50 vanuit Joure, 59 vanuit Sneek.


advertentie