Hermes-Tsjerke (Hermeskerk)
De huidige kerk van Uitwellingerga dateert van 1690.
Het schip werd gebouwd op de fundamenten van de in dat jaar afgebroken Romaanse zaalkerk, die in de tweede helft van de dertiende eeuw moet zijn gebouwd. Voor het koor van de kerk werd een nieuw fundament gelegd, voor het bovenste deel van het muurwerk werd oud materiaal gebruikt. De toren van de oude kerk, gedekt met een zadeldak, bleef nog bijna twee eeuwen bestaan. Door de aanleg van de Prinses Margriettunnel en de vele begravingen vlak bij het muurwerk, verzakte de kerk en werd restauratie noodzakelijk. In 1983 is de kerk overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Een grondige restauratie volgde tien jaar later.
Bijzonder object in het interieur is de kansel uit ca. 1675, die oorspronkelijk gemaakt werd voor de hervormde kerk van IJsbrechtum en in 1866 werd overgenomen door Uitwellingerga. Ook heeft de kerk fraaie tekstborden, die ooit door jhr. ds C. van Eysinga werden aangetroffen bij het grofvuil en grondig zijn gerestaureerd. Het orgel van de kerk werd in 1893 door D.G. Steenkuyl gebouwd voor de kapel van een weeshuis, in 1937 overgebracht naar Beetsterzwaag en verhuisde in 1968 uiteindelijk naar Uitwellingerga. Voor de kerk was dit het eerste orgel. Voorheen was er een harmonium, daarna een voorzanger. Op 14 september 2013 kreeg de kerk officieel de naam Hermes-Tsjerke, na onderzoek naar de geschiedenis van de kerk door dorpsgenoot Jaap van der Bij. Bijzonder is dat het uurwerk door de buurtbewoners op vast schema wordt opgewonden, waardoor de kerkklok altijd gelijk loopt.
De kerk is tegenwoordig zowel op kerkelijk als op cultureel gebied in gebruik. Stichting Alde Fryske Tsjerken organiseert er regelmatig concerten en lezingen: www.aldefrysketsjerken.nl.