Bij TOP’63 hebben ze hun slag al geslagen en zijn de werkzaamheden inmiddels in een afrondende fase. De laatste hand wordt gelegd aan een systeem van heatpipes, oftewel zonnecollectoren op het dak van het clubgebouw, die ervoor moeten zorgen dat de voetballers op de gewenste temperatuur kunnen douchen. Volgens TOP’63 voorzitter Pier van der Meer betekent dit dat de voetbalclub vrijwel energieneutraal en van het gas af is. “Misschien dat alleen bij een strenge winter de gaskraan nog eventjes open moet om bij te verwarmen, maar dat zullen we moeten ervaren.”
Led-verlichting
Van der Meer is best trots op wat er de laatste vijf jaar is gerealiseerd bij de voetbalclub uit Oppenhuizen/Uitwellingerga. “In 2019 zijn we begonnen met led-verlichting van het tweede veld en de accommodatie van TOP’63. Daarnaast zijn er zonnepanelen aangelegd op het dak van de kantine. Dat scheelde meteen al op de energierekening.” Maar daarmee was de voetbalclub er uiteraard nog niet. In 2022 werd ook het hoofdveld met led verlicht. Een jaar later kwam er een airco klimaatsysteem in de kantine en infrarood verwarming voor de bestuurskamer en kleedkamers. Daarvoor moesten de eerder gelegde zonnepanelen worden vervangen door panelen met een hogere capaciteit. Dertig stuks liggen er nu op het dak.
Momenteel wordt dus de laatste hand gelegd aan de heatpipes, die zonnewarmte omzetten in de juiste douchetemperatuur. Een flexheater/zonneboiler van 500 liter zorgt er voor dat het water op de gewenste temperatuur blijft.
Subsidieregelingen
Voor de club is de realisatie van een duurzame en energieneutrale accommodatie niet te realiseren uit alleen eigen middelen, dus werd er een beroep gedaan op meerdere subsidieregelingen. Volgens Pier van der Meer is het belangrijk dat je dan net de juiste mensen tegenkomt. Tijdens een campagnebezoek anderhalf jaar geleden aan TOP’63 attendeerde gedeputeerde Friso Douwstra de voetbalclub op de openstelling van het Iepen Mienskipsfûns, om precies te zijn een subsidiepot van de provincie voor verduurzamingsmaatregelen van maatschappelijk vastgoed Fryslân. Van der Meer: “Daar hebben we toen gelijk op ingeschreven.” Het leverde de club het maximale bedrag op van 35.000 euro.
Ook werd een mooi bedrag ontvangen van de Rabobank en uit meerdere potjes wist de voetbalclub financiële middelen binnen te halen. “Uit eigen gelederen droeg de Club van 50 bij en met veel eigen werk door de vrijwilligers van de club, zijn we vrijwel kostendekkend”, aldus Van der Meer. “We proberen nog een beroep te doen op de landelijke BOSA-regeling, een subsidieregeling voor sportaccommodaties.” Daarnaast heeft de vereniging de nodige kennis opgedaan bij voetbalclub ONT uit Opeinde, waar ze al met het systeem van de heatpipes waren begonnen. “Via ONT kwamen we ook in contact met een installateur uit Houtigehage, die ons waar mogelijk bijstaat. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.”
Financieel gezond
Een pionier willen ze zich niet noemen bij TOP’63, maar voortvarend zijn ze wel geweest. “De subsidieregelingen zullen vast niet oneindig zijn en we zijn blij dat we daar al gebruik van hebben kunnen maken. Het heeft ervoor gezorgd dat we niet zelf diep in de buidel hoeven te tasten en we als voetbalclub financieel gezond zijn”, zegt Pier van der Meer
“Andere verenigingen die belangstellend zijn, zijn natuurlijk altijd welkom om eens te komen kijken”, zegt Van der Meer dan ook uitnodigend. De plaatselijke tennisvereniging toonde al interesse en ook Advendo uit Sneek kwam langs in Top en Twel, want ook die hebben een eigen verenigingsgebouw, waar ze toe zijn aan een verduurzamingsslag.