2024-08-29 20:22:07
donderdag 29 augustus 2024

Top en Twelster skûtsje degradeert, maar veel ontdekt en geleerd!

"Poah wat een week!", zucht de bemanning van het Top en Twelster skûtsje nog even na. IFKS 2024 was een week waar de wedstrijdleiding het anders aanpakte dan de Top en Twelsters gewend waren. De weersomstandigheden in deze zeilweek vergden het uiterste, ook voor de deelnemende skûtsjes, om uiteindelijk een geldig klassement te kunnen zeilen. 

Ze wisten dat het zwaar zou worden in de B-klasse en het is de Top en Twelsters dan ook niet gelukt om te handhaven. Toch ziet het team met een goed gevoel terug op het kampioenschap. Er is veel ontdekt en geleerd. "We binne sa moai fuort west."

Het schip had eerst de snelheid en de hoogte niet, met als gevolg een plek in de achterhoede. Na de nodige aanpassingen, zeil wisselen en ervaringsdeskundige Beint Kramer aan boord, die een wedstrijd mee zeilde, kwam er verbetering.

Regel is regel
Bij Echtenerbrug leverde dat een mooie achtste plek in de wedstrijd op, maar helaas niet voor het klassement. De bemanningslijst bleek niet in orde en dat betekende diskwalificatie. Deze uitsluiting werd nog aangevochten, maar zonder resultaat. Een buitenproportionele beslissing vond de bemanning, gelet op de omstandigheden, maar regel is regel oordeelde de IFKS en niet eerder dan komende winter kan er een aanpassing in het reglement plaatsvinden.

Als vijfde om de boventon
Gelukkig maakte de laatste wedstrijd in de Lemster Baai veel goed. Ook hier was het spannend of het vanwege de voorspelde harde wind allemaal door kon door gaan. Maar met de nodige aanpassingen in het reguliere wedstrijdschema lukte het de wedstrijdleiding toch nog om de wedstrijden te kunnen zeilen.

Dat pakte goed uit voor het TT-skûtsje. Als vijfde kwamen ze om de boventon en dit hebben ze lang vol kunnen houden. In het laatste rak moesten twee plekjes worden ingeleverd, maar met een mooie zevende plek in de slotwedstrijd werd het kampioenschap met een goed gevoel afgesloten.

 

 

 

 

 


Geplaatst door: Top en Twelster Skûtsje

advertentie