Er werd gesproken over het sociale isolement dat veel bewoners nu ervaren. Plotseling is de school, het dorpshuis, de kerk, het voetbalveld en ook familie en vrienden ver weg. Dat betekent naast heel veel regelen, dat het ook gewoon veel tijd kost. Een paar keer per dag naar het dorp is zomaar drie uren extra en door het omrijden worden er ook extra kosten gemaakt. Als er sprake is van financieel nadeel kunnen de bewoners in aanmerking komen voor nadeelcompensatie, gaf Rietman als advies mee.
Achter de brug zitten ook bedrijven
De bewoners van de Greate Súdein en Boornzwaag willen ook meer betrokken worden bij de communicatie tussen Rijkswaterstaat en andere partijen. Zij vinden het kwalijk dat op de dag van de sluiting alleen dorpsbelang en Atsma Grond- en Waterwerken geïnformeerd werden. Achter de brug zitten ook bedrijven, benadrukten ze. Ook als ze vragen, opmerkingen hebben, willen ze gewoon een antwoord. Op e-mails richting Rijkswaterstaat komt geen reactie, is de ervaring van enkele bewoners.
Bovendien vinden de inwoners dat Rijkswaterstaat de brug onvoldoende beschermd heeft tegen al het sluipverkeer dat dagelijks over de brug kwam om de files in de tunnel te mijden, met name zwaar vrachtverkeer van bedrijven van industrieterrein Houkesloot. “Daardoor is de verzwakte brug verder aan gort gereden en zitten wij nu met de gebakken peren”, was het oordeel van enkele bewoners.
Fietspad volgende week open
Verder werd de verkeersveiligheid voor de fietsers en de voetgangers besproken. Fietsers moeten meerdere keren oversteken en dat staat slecht aangegeven. Bovendien laat de verlichting te wensen over bij de obstakels en is de brug voor voetgangers slecht toegankelijk. Ook zou een paar parkeerplaatsen dicht op de brug voor het halen en brengen niet misstaan. Rietman gaf aan dat het fietspad richting Sneek waarschijnlijk eind volgende week klaar is en dat zou voor de fietsers in ieder geval alweer een stuk schelen.
Praktische zaken die door de gemeente opgelost kunnen worden, moeten snel worden uitgevoerd. Vooral als het gaat om de verkeersveiligheid. “Ik zal me daar sterk voor maken”, beloofde Rietman aan de aanwezigen.
De wethouder had vrijdag een overleg met de provincie en Rijkswaterstaat over de brug Uitwellingerga. Daarin heeft hij de bezwaren van de bewoners meegenomen. Uit dat overleg kwam verder naar voren dat er geen tijdelijke oplossing komt. Een vervangende (militaire) brug of een pont is geen optie.