2024-08-27 11:04:40
dinsdag 27 augustus 2024

Top en Twel springt in de bres voor de kroeg: 'Eerst de vent (m/v), dan de tent!'

Is een dorp zonder kroeg een dorp zonder ziel? Als je deze vraag gisteravond in Café De Buorren had gesteld, had de meerderheid ‘JA’ gezegd. Tijdens een ingelaste spoedvergadering werd gesproken over behoud van het dorpscafé in Top en Twel.

Kroeg te koop
Vlak voor de zomervakantie namen de uitbaters Sieger en Trees het besluit te stoppen met de onderneming. Een moeilijke beslissing die werd genomen omdat de gezondheidsklachten van één van de eigenaren niet meer te verenigen zijn met de aard van het werk. Het café staat sindsdien te koop. Met de plotselinge sluiting van de dorpswinkel nog in het achterhoofd, zijn de inwoners van Oppenhuizen en Uitwellingerga bang dat er weer een verbindende faciliteit in het dorp verdwijnt. Bij een enkeling zorgde dit voor slapeloze nachten. Diegene voegde daad bij het woord en zette een beweging in gang om het café te behouden.

Grote opkomst
Zo ontstond er een kerngroep die zich vanaf dat moment buigt over de mogelijkheden. De OVTT (Ondernemersvereniging) en Dorpsbelang steunen het initiatief maar de groep bestaande uit Afke Kuindersma, Jeroen Veenema, Gjalt van der Meer, Koos Oosterhaven en Gert Kuipers zetten zich op persoonlijke titel in voor dit initiatief. Deze laatste twee zijn de afgelopen weken -met medewerking van de uitbaters- in de cijfers gedoken. Gisteravond was er een presentatie en de kroeg zat vol met zo’n 80 aanwezigen.

Van levensvatbare onderneming naar bruisend eetcafé
Sieger en Trees waren er zelf uit consideratie niet bij, maar hadden voor twee barvrouwen gezorgd en boden gratis koffie en thee. Nadat Afke de avond opende, nam Koos Oosterhaven het woord over. Al snel werd duidelijk gemaakt dat het café op dit moment een levensvatbare onderneming is. De precieze cijfers konden niet worden vrijgegeven, die zijn onder geheimhouding verstrekt. Wel werden procentuele getallen getoond die dit beeld wisten te versterken. Meerdere opties werden besproken, van crowdfunding tot investeringsplan. Dat laatste lijkt het te gaan worden. Er hebben zich al dorpsbewoners gemeld die mee willen financieren om gezamenlijk de kroeg te kopen. Tijdens de avond konden mensen zich ook aanmelden. Naast dit plan, werd er een oproep gedaan om expertise te delen. De kerngroep zoekt iemand die bekend is met overnames in de horeca en één die mee kan denken bij de recruitment. Dit laatste duidt op een zin die gisteravond meerdere malen is herhaald: “Eerst de vent (m/v), dan de tent”. Het is de uitbater die een dorpscafé maakt of breekt. En die nieuwe enthousiasteling (of een koppel?) moet nog worden gevonden.

Van sterke verhalen naar een sterk plan
Duidelijk is dat dit nog maar het begin is en het lijkt erop dat er zeker een vervolg gaat komen. Waarbij enige haast geboden is, maar men niet zonder een sterk en gedegen plan verder wil. Interesse is er in ieder geval voldoende. Ook van de media want de fotograaf van de Leeuwarder Courant was gisteren aanwezig en Omrop Fryslân heeft een interview aangevraagd. Na afloop van de vergadering ging de tap open, werd er nagepraat en kwamen de verhalen uit het verleden naar boven. Over een ijsclub die 150 jaar geleden in de kroeg is opgericht en sindsdien zijn ledenvergadering daar houdt. Sterkere verhalen over drukbezochte avonden, een overvolle tent, voetbaltoernooien, bamifeesten en gordijnen die als lianen werden gebruikt. Zo wild gaat het er tegenwoordig niet meer aan toe, maar hongerige toeristen weten het bruine café te vinden, biljartclubs oefenen wekelijks, de snackbar bakt er op los en een biertje aan de bar is zo besteld. Dit café verdient een doorstart zodat de ziel in het dorp blijft.

PS: Wil je meer weten en/of kun je ook wat betekenen? Neem contact op met de kerngroep door te mailen naar: behoudkroegtopentwel@gmail.com


Zie ook het verslag van Omrop Fryslân 

 


advertentie