Tijdens de inloopbijeenkomst op dinsdag 10 december in dorpshuis It Harspit in Oppenhuizen hebben medewerkers van Rijkswaterstaat van de omwonenden veel vragen mogen ontvangen. Vanwege de grote hoeveelheid vragen en opmerkingen, is het niet gelukt om alle vragen te beantwoorden. Soms moeten er nog acties uitgezet worden, voordat een passend antwoord kan worden geven. Daarom worden veelgestelde vragen de komende tijd regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden van Rijkswatersttaat en houden wij jullie op Topentwelonline.nl op de hoogte van aanvullingen/wijzigingen.
Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen van de omwonenden.
Kunnen voetgangers, fietsers en brommers veilig langs de wegafzettingen bewegen?
Om ervoor te zorgen dat gemotoriseerde voertuigen niet meer over brug Uitwellingerga kunnen rijden, is de brug afgezet met betonnen afzetblokken en borden. Deze wegafzettingen zijn inmiddels voorzien van verlichting, zodat voetgangers, fietsers en brommers veilig kunnen bewegen langs de geplaatste objecten.
Mogen brommobielen / 45kmh auto's over de brug?
Ja, brommobielen / 45kmh auto's vallen onder de categorie bromfietsen en mogen dus over de brug.
De winterperiode is gestart. Hoe wordt omgegaan met gladheid op de brug?
Er zijn afspraken gemaakt met de gemeente Súdwest Fryslân en de aannemer over het strooien op en de wegen naar de brug.
Ik kom door afsluiting in een sociaal isolement en kan niet meer de dingen doen die ik graag wil. Kan ik een ontheffing krijgen om tóch over de brug te kunnen rijden met een voertuig?
We vinden het heel vervelend dat door het afsluiten van de brug situaties ontstaan waarbij mensen niet meer de dingen kunnen doen die ze graag willen, zoals naar het koor gaan. Omdat de veiligheid van de brug op dit moment niet gegarandeerd kan worden bij belasting door het wegverkeer, is het ook niet mogelijk om een ontheffing af te geven.
Voor inwoners van Uitwellingerga die door het stremmen van de brug voor autoverkeer in de problemen komen en geen alternatief hebben geldt, dat in urgente gevallen een alternatief (in natura) aangeboden wordt op basis van maatwerk. Om hiervoor in aanmerking te komen kan contact worden opgenomen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 of https://www.rijkswaterstaat.nl/formulieren/contactformulier. Per aanvraag wordt beoordeelt of men hier aanspraak op kan maken
De afsluiting van brug Uitwellingerga heeft voor mij of mijn bedrijf financiële gevolgen. Kan ik hiervoor gecompenseerd worden?
In principe komt de schade die burgers en bedrijven ondervinden bij bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan een weg of de aanleg van nieuwe infrastructuur voor rekening van de benadeelde. Alleen in uitzonderlijke situatie wanneer een bedrijf of burger onevenredig zwaar in vergelijking tot anderen wordt getroffen is een tegemoetkoming in de schade mogelijk.
Meer informatie of een aanvraag voor nadeelcompensatie indienen? Dit kan via de website: https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/contact/schade-en-compensatie/nadeelcompensatie
Wordt er ook alternatief vervoer aangeboden?
Ja, vanaf 3 december 2024 worden bedrijven die met landbouwvoertuigen niet meer over de brug kunnen, aangeboden om hiervoor diepladers in te zetten. Zij kunnen zich melden bij de landelijke informatielijn. Een medewerker van Noord-Nederland neemt dan contact op om dit verder te bespreken.
Moet het bedrijf zelf diepladers inhuren?
Ja, de ervaring leert dat men zelf adressen heeft om dit zonder tussenkomst van RWS te organiseren. Wel moeten ze vooraf overleggen en toestemming hebben van Rijkswaterstaat om de kosten vergoed te krijgen. Wij willen dan een offerte zien en kunnen op basis daarvan ook de gegevens voor facturering doorgeven.
Is er ook voor inwoners alternatief vervoer?
Voor inwoners van Uitwellingerga die door het stremmen van de brug voor autoverkeer in de problemen komen en geen alternatief hebben geldt, dat in urgente gevallen een alternatief (in natura) aangeboden wordt op basis van maatwerk. Om hiervoor in aanmerking te komen kan contact worden opgenomen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 of https://www.rijkswaterstaat.nl/formulieren/contactformulier. Per aanvraag wordt beoordeelt of men hier aanspraak op kan maken.
Kijk ook op de website van Rijkswaterstaat voor veelgestelde vragen over de brug Uitwellingerga: