2024-10-03 07:48:29
woensdag 2 oktober 2024

Boeien markeren vogelrustgebieden

In de winterperiode kun je op verschillende plekken in de Friese Meren en Alde Feanen gele boeien tegenkomen met de tekst ‘Ik rust!’. Deze boeien markeren belangrijke vogelrustgebieden voor een aantal beschermde vogelsoorten, zoals de wintertaling, slobeend en het nonnetje. Van 1 oktober tot 1 april wordt aan pleziervaarders gevraagd om deze gebieden niet in te varen.

De vogelrustgebieden zijn gelegen in de Natura 2000-gebieden Snitser Mar en omgeving, de Wite en Swarte Brekken, de Aldegeasterbrekken, de Fluezen en de Alde Feanen. Ze bevinden zich langs de ondiepe randen van de meren. In deze gebieden zijn ook Marrekrite ligplaatsen en MarBoeien aanwezig, die tijdens deze periode niet gebruikt mogen worden; de betreffende MarBoeien worden afgedekt. De drukkere vaarroutes en vaargeulen blijven toegankelijk.

Belang van rust voor watervogels
Verschillende beschermde watervogels overwinteren in grote groepen in de Friese Meren. Het is belangrijk te beseffen dat zelfs één boot of persoon op enkele honderden meters afstand al genoeg kan zijn om de vogels te verstoren. Elke verstoring kost de vogels waardevolle energie die ze hard nodig hebben om in het voorjaar naar hun zomerverblijven te migreren en daar te nestelen. Bij teveel verstoring kunnen vogels zelfs besluiten een gebied te mijden.

Voor meer informatie en een kaart van de vogelrustgebieden kun je terecht op www.fryslan.frl.

Zie je een gele boei met een blauwe sticker? Niet invaren: Vogelrustgebied!

Bron: Marrekrite


advertentie