2025-02-01 17:21:03
zaterdag 1 februari 2025

Betaalbaar van het gas af, Isolatiesubsidie en warmtebeeldcamera

Op donderdag 23 januari heeft de EnergieCoöperatie een infoavond georganiseerd met als thema Energiebesparing. De bijeenkomst stond open voor alle inwoners van Top en Twel. De bijdrages van deze avond worden hieronder kort samengevat. Meer weten? Neem contact op met de ECTT: info@ectt.nl

 

Achtereenvolgens komen aan het woord:

Richt Fokkens en Johan Broere

Zij lichten de subsidiemogelijkheden vanuit de gemeente toe. Die informatie is ook op de gemeente-site te vinden. In de slimme warmtegids staat alles ook vermeld. Deze gids is huis aan huis verspreid.

Alex Coppoolse

Hij hanteert voor Top en Twel de warmtebeeldcamera, waarmee energielekken in uw woning opgespoord kunnen worden en hij geeft hierbij praktische tips. En u krijgt de beelden!

Henk Zegwaard

Henk heeft zelf ervaring opgebouwd op het gebied van isoleren en installeren van warmtepompen. Hij is inmiddels gediplomeerd voor wat betreft de installatie en het inregelen van warmtepompen. Henk stelt zijn ervaring kosteloos ter beschikking aan iedereen. Hij komt zelfs bij u thuis kijken (gratis, hooguit wat reiskosten).


Richt Fokkens, Energiecoördinator Súdwest Fryslân en Johan Broere, energiecoach namens de gemeente SWF.

De Nederlands Isolatiesubsidie regeling (NIP) heeft als doel 2,5 miljoen woningen financieel aantrekkelijk te isoleren. Iedereen die recht heeft op NIP heeft een brief gekregen met de mogelijkheid om met een subsidie de woning te isoleren: vloer, raam, dak, etc of 2 slechte bouwdelen. De subsidie is met name bedoeld voor mensen met een smalle beurs. Er is tot EUR 1800,- beschikbaar en mogelijk zelfs nog EUR 2500 extra (afhankelijk van inkomenssituatie). Het huis dient energielabel D, E, F of G te hebben óf er meoten 2 bouwdelen (muur en dak of muur en ramen geïsoleerd worden.

Via www.Duurzaambouwloket.nl/sudwestfryslan-isolatiesubsidie  is meer info te krijgen. Naast deze subsidie is er, ook in sommige gevallen, nog een extra ISDE subsidie bij RVO aan te vragen. Richt gaf rekenvoorbeelden met interessante financieringsmogelijkheden. NB check ook voorwaarden en heb je vragen? Interesse? Check de website of neem contact op met een energiecoach van SWF: Johan Broeren.

Johan helpt individuele bewoners om besparingstips te geven, hulp bij energierekeningen en komt gratis bij inwoners thuis. En hij helpt mensen ook bij het aanvragen. Een prachtige laagdrempelige service van de gemeente Súdwest Fryslân. Je kunt ook zonder afspraak op de spreekuren van Súdwest Fryslân terecht om hulp te krijgen om lastige digitale drempels te overwinnen.

 

Alex Coppoolse, warmtebeeldcamera TopenTwel

Alex hanteert de Warmtebeeldcamera. Deze camera legt warmtebeelden vast en kan je goed helpen om te beoordelen waar het meeste warmte verloren gaat en waar je dus met soms zelfs eenvoudige maatregelen, verbetering kunt krijgen. Alex komt op verzoek langs, geeft je hints en instructie hoe het best goede beelden verkregen kunnen worden en analyseert met u de beelden. Alex heeft al bij tientallen mensen warmtebeelden vastgelegd en op basis van deze ervaring kan hij goede adviezen geven. Enne, hij is kosteloos in te schakelen op voorwaarde dat u lid bent/wordt van de ECTT. Dat kost 15,- per jaar of eenmalig 15 euro! Alex is bereikbaar via alex.coppoolse@gmail.com.

.

Henk Zegwaard, Betaalbaar gasloos.

Zelf aan de slag om een lagere energierekening te krijgen? Dat kan met de aanpak die Henk toelicht. Henk komt, op jouw verzoek, ook bij je thuis om te kijken hoe je van het gas afkunt. Dat is vaak financieel zeer aantrekkelijk (met relatief korte terugverdientijden) en zeker voor het klimaat beter. Henk is erg gecharmeerd van de warmtepomp omdat die een hoge efficiëntie geeft: het kan met behulp van de warmte die we uit de buitenlucht halen wel een efficiëntie van 400 – 500 % halen. Henk besprak ook een aantal misverstanden. Zo is het niet nodig om een A-label huis te hebben. Dat kan ook met een C of zelfs een D label. Ook hoef je geen vloerverwarming te hebben, met radiatoren kan het ook. Het werd duidelijk dat het al snel interessant is om over te gaan op een warmtepomp, ook met de teruglopende subsidies. Tijdens het bezoek van Henk kijkt hij met de huiseigenaren welke warmtepomp geschikt is, waar die geplaatst kan worden en welke voorbereidingen zelf gedaan kunnen worden om tegen relatief geringe kosten gasloos te worden. Na alle voorbereidingen is de installatie en het inregelen vaak al ruim binnen 1 dag te doen. Interesse? Neem contact op met Henk Zegwaard via henk@betaalbaargasloos.nl.



advertentie