2024-07-23 09:20:44
dinsdag 23 juli 2024

Zomer in Top en Twel

De jas blijft aan de kapstok hangen, de twee bruggen in Oppenhuizen gingen afgelopen zaterdag 180 keer open (en dicht) en de schoolvakantie is begonnen. Het is zomer in Top en Twel!

Zomergevoel
Bootjes varen door ons dorp en de mensen vergapen zich aan de nostalgische en nieuwe woningen aan het water als ware het klein Giethoorn. Fietsers volgen de knooppunten en nemen pauze op een bankje of op het terras van één van de rustpunten. Dat in combinatie met mooi weer zorgde de afgelopen dagen eindelijk voor een zomers gevoel.

Welkom in Friesland
Het is weer afwachten hoeveel toeristen de Friese provincie aan zullen doen. Top en Twel is daarbij niet één van de grote trekpleisters, maar heeft zeker wat te bieden. Menig watersporter vindt hier een ligplek en de B&B’s en vakantieverblijven zijn in de zomermaanden populair. Vakantiegangers zoeken hier vooral rust en een centraal punt om uit te waaieren in de provincie.

Van ontbijt tot diner
Tot grote spijt van velen is de dorpswinkel al een poosje gesloten. Maar niet getreurd, geen toerist komt hier om van de honger. Bij de lokale bakker zijn iedere dag (uitgezonderd zondag) verse broodjes te verkrijgen. Daar zijn in een kraampje naast de winkel ook eieren uit eigen dorp te koop zijn. Ga je daarna het dorp weer in, dan kan er onderweg tegenover de kerk jam worden gehaald en de slager heeft fijne vleeswaren. Tip: neem bij die laatste ook een stuk grillworst mee want die is niet te versmaden. Weer enkele meters verder kan de hond verwend worden met een bullenpees uit het rood/witte kraampje en mocht er dan nog iets ontbreken dan heeft het Plattelânswinkeltsje aan de Eastwei nog van alles te koop. Van leuke cadeautjes tot groenten uit de moestuin. En 's avonds is er in het plaatselijke café een goede plate te verkrijgen.

Vandaag staat er helaas weer menig bui op de planning, maar laat daarna de zomer maar beginnen!


advertentie