Vandaag was Wethouder Henk de Boer aanwezig om de productie van hun nieuwe zonneauto Nuna 13 te openen. “Geweldig om te zien hoe onze lokale bedrijven direct betrokken zijn bij deze uitdagende projecten” zegt wethouder de Boer. “Deze samenwerking laat zien dat Súdwest-Fryslân een broedplaats is voor vakmanschap en innovatie. Het leggen van het eerste stukje carbon hiervoor is een symbolische start waarin kennis, samenwerking en vernieuwing samenkomen.
Paul Dijkstra was jaren geleden betrokken bij de bouw van Nuna 7, maar dit is de eerste keer dat de auto bij PDC gebouwd wordt. “Dit jaar passen we een nieuw proces toe op de constructie van de zonneauto. Hiervoor krijgen we uitleg over het werken met geïmpregneerd carbon en lamineren”, zegt Thijmen Scheffel, structural engineer van het Brunel Solar Team. “Pauls expertise in het gebruik van lichte materialen, zoals toegepast bij zeilboten, past goed bij wat we nodig hebben om Nuna 13 zo licht en efficiënt mogelijk te maken
Vijf van de in totaal achttien teamleden verblijven gedurende het productieproces in Uitwellingerga. Ze werken zes dagen per week, van 8 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds, aan de bouw van Nuna 13. Tegelijkertijd werken de andere studenten in Delft aan de technische onderdelen, zoals de batterij, motor, het zonnepaneel en het stuursysteem. “De start van de productie is een mijlpaal waar we als team enorm naar uitkeken, zegt Elias Wawoe, teamleider van het Brunel Solar Team. “Na maanden van plannen en ontwerpen brengen we alles samen bij de bouw van Nuna 13. Hoewel het productieproces in Uitwellingerga plaatsvindt, blijven we in Delft nauw betrokken. Teamgenoten reizen regelmatig naar Uitwellingerga om te helpen, maar blijven ook bezig met het door ontwikkelen van bepaalde onderdelen. Ze werken samen naar het einddoel: de achtste wereldtitel in de wacht slepen.
Tekst en foto's: Marieke Dijkstra