2024-09-02 22:05:08
woensdag 4 september 2024

Natuurlijk Top & Twel

Dorpsbewoner Sonja van der Wijk heeft oog voor schoonheid van de lokale natuur, weet er veel van en legt het in schitterende beelden vast. Deze keer de witte houtduif.

Brenger van vrede?

Sinds een aantal weken vliegt er een witte houtduif door ons dorp. Wellicht is deze witte vogel er al langer, maar eindelijk kon hij goed vastgelegd worden met de camera. Aanvankelijk werd er gedacht dat het om een 'vredesduif' ging, maar toen de duif eens dichterbij zat, bleek het een houtduif te zijn. Dit kun je zien aan de gelige ogen en de snavel, en natuurlijk de grootte van de vogel.

 

Pittig karakter

Het is een bijzonder mooie leucistische houtduif. Vaak zie je bij dieren met leucisme dat ze gedeeltelijk wit zijn, maar deze houtduif is geheel wit. Aan de oogkleur, poten en snavel kun je zien dat het niet om albino gaat. Bij albino mist het pigment melanine, waardoor dus ook de ogen pigment missen. Bij leucisme mist alleen het huidpigment, waardoor dieren een (gedeeltelijk) witte vacht of veren hebben. Leucistische dieren hebben vaak een 'pittig karakter', waardoor ze in tegenstelling tot albino dieren betere overlevingskansen hebben.

 

Wie spot de witte duif?

Het is altijd interessant om een dier individueel te herkennen en te kunnen volgen. Hopelijk zullen we deze bijzondere houtduif nog lang in ons dorp zien.

 

Foto’s en inhoudelijke tekst: Sonja van der Wijk

 


advertentie